Sığacık » Teos Marina

Bakan Yıldırım, Teos Marina’nın açılışını yaptı

Ulaştırma Bakanlığı, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nce ihale edilen Teos Marina, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle açıldı.

Marina’nın açılışına Bakan Yıldırım’ın yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Milletvekili Taha Aksoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı katıldı. Projesi yap-işlet-devret modeliyle yapılan marinanın işletim hakkını 25 yıl yatırımcı kullanacak.

Açılıştan önce mikrofona geçen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasına başlamadan önce yaşanan hain saldırıya değinerek şunları söyledi:

“Bugünün daha muhteşem bir açılış olmasını isterdik fakat bu sabah hain bölücü terör örgütünün yapmış olduğu saldırı ile şehit ve yaralı askerlerimiz var. Bu ahmaklar ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkenin birliğini beraberliğini bozmaya güçleri yetmeyecektir. Eğer düşünceleri, söyleyecek sözleri varsa enerjilerini terör eylemlerinde sarf etmesinler. Gelsinler beraber bu ülkeyi kalkındıralım. Bu ülkenin kaynakları hepimize yeter. Moral depolayacağız ve bu badireden çıkacağız.”

Daha sonra marina açılışıyla ilgili konuşmasına geçen Binali Yıldırım yüklenici firmanın tesise yaklaşık 13 milyon ABD doları harcadığını hatırlatarak “Firma 25 yıl işletecek, sonra devlete devredecek. Biz de 25 yıl boyunca yıllık 1 milyon TL civarında bir parayı Kolin firmasından alıp hazineye göndereceğiz. Bu yıl inşallah, Çeşme, Yalova, Alanya ve Kaş yat limanlarını da hizmete açıyoruz” dedi.

İnşaatı devam eden limanlar hakkında da bilgiler veren Yıldırım, “İnşaatı devam eden Gazipaşa ve Mersin merkezdeki yat limanlarına ilave olarak Muğla/Ören, Dalaman ve Mersin/Kumkuyu yat limanlarının da temelini atıyoruz. İnşaatı devam eden ve başlayacağımız yat limanlarıyla da kapasiteyi yüzde 20 daha arttırıyoruz. İki yıl gibi kısa bir sürede kapasite artışı yüzde 35’in üzerinde oluyor. Yatmıyoruz. Yat turizmine yatırım yapıyoruz” dedi.

Yat turizminden Türkiye’nin yeterince faydalanamadığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, “Bugün Akdeniz çanağında 1 milyon civarında yat var. Bundan aslan payı Avrupa’nın üç ülkesi Fransa, İspanya ve İtalya alıyor. Bu ülkelerin toplam oranı yüzde 85. Bizim payımız ise 5. Bu, Türkiye’nin büyüklüğüne yakışmaz, bizim denizci millet kimliğimize, denizci ülke kimliğimize yakışmaz dedik ve kolları sıvadık. Kararımızı verdik. Şu anda sayısı 46 olan ve bağlama kapasitesi 15 bin olan yat ve çekek yerlerinin sayısını ve niteliğini artırıyoruz. Yeni yat limanları yapıyoruz. Kısa vadede yat bağlama kapasitemizi 26 bine çıkarıyoruz. Bu sektörden ülkemizin kazancı 4 milyar ABD doları iken, yeni yaptığımız tesislerle 9 milyar ABD dolarına çıkıyor” dedi.

Dünyada hızlı gelişen turizm sektörünün büyük bir güç ve ekonomik gelir getiren bir sektör olduğunun bilindiğini ancak İzmir olarak turizme öncülük eden bir şehir olmasına rağmen potansiyelini ortaya koyamadığını düşündüğünü belirten İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Yunan adalarıyla günübirlik turlar ve kruvaziyer turizmini bölge ekonomisinin önümüzdeki günlerde gelişmesinin göstergesi olarak olarak görebiliriz” diye konuştu.

Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Koloğlu ise bugün açılışı yapılan Marina’nın dünya çapında bir yat limanı olma yolunda sağlam adımlarla attığını söyledi. Marina’nın bölge turizmine büyük bir hareketlilik getireceğini düşündüklerini ifade eden Koloğlu “Bu proje ile limanın eski kapasitesi genişletilerek 26 metreyi bulan teknelerin yanaşması artık mümkün. Umarım marinamız bölgenin istihdamını arttırarak çevre halkın ekonomisine yardımda bulunacaktır” dedi.

MARİNANIN ÖZELLİKLERİ

Yerli yat sahiplerinin yanı sıra çok sayıda yabancı tekne sahibine de hizmet verecek olan Teos Marina’da, yat kabul, idari bina, helikopter pisti, otomobil kiralama, market binası, tenis kortu, voleybol sahası, spor merkezi, hizmet alanı binası, sağlık merkezi, dükkanlar, restoran, festival alanı, cafe-bar, yat ve yelken kulübü, köprü, trafo-jeneratör ve temiz su deposu, yatçı cafe-bar ve havuzu, teknik yönetim binası, marina depo ve atölyesi, bakım atölyeleri, demonte hangar, su arıtma tesisi, kule, gümrük binası, akaryakıt istasyonu, çekek alanı, 207 adet açık otopark, kanal içi iskele ve servis yolu bulunuyor. Haziran 2010 itibari ile hizmete giren Marina’da; açılışta 100 tekne, sezon sonunda 220 tekne ve 2011 senesi sezon başında ise yaklaşık 300 ila 370 adet tekne mevcudu olacağı öngörülmektedir. Teos Marina, denizde 440, karada 80 yatı aynı anda barındırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir